منافذ پوستی به پوست اجازه می دهند تا نفس بکشد و به دفع سموم بدن و حفظ رطوبت پوست هم کمک شایانی می کند. با این وجود، اگر این منافذ کاملا مسدود یا کاملا باز شوند، گسترش می یابند و زیبایی پوست را به خطر می اندازند. این منافذ، هم با آرایش دیده می شوند و هم بدون آرایش ولی روش های متعددی برای کوچکتر کردن آن ها وجود دارد. از جمله راه های درمان منافذ باز پوست، استفاده از ماسک های طبیعی و خانگی، لیزر درمانی، پاک کردن صحیح پوست، مرطوب سازی پوست و استفاده از کرم های لایه بردار می باشد.
به طور کلی، در افرادی که پوست چرب دارند نسبت به افرادی که دارای پوست خشک هستند، منافذ پوستی بازتر است. منافذ باز، اغلب اطراف بینی و روی گونه ها مشاهده می شود و اگر پوست چرب باشد، چربی زیادی ترشح می کنند.
البته توجه داشته باشید که با بسته شدن کامل منافذ، هم پوست شما جوش می زند و هم منافذ بزرگتر به نظر می رسند. در نتیجه هدف استفاده از راه های درمان منافذ باز پوست، بستن کامل منافذ نیست بلکه کوچک کردن آن هاست.
کم آبی بدن،استرس و اضطراب، عوامل ژنتیکی، تغییرات هورمونی به خصوص در دوران بارداری، مصرف زیاد غذاهای چرب و پر ادویه، داشتن پوست چرب، آرایش بیش از حد، استفاده از محصولات آرایشی غیر استاندارد، یائسگی و دوران بلوغ در ایجاد منافذ پوستی نقش عمده ای دارند که با تشخیص علت آن باید سریعا نسبت به رفع آن اقدام کرد که گسترش پیدا نکنند.
هم چنین، اگر پوست خاصیت کشسانی خود را از دست بدهد و شل و افتاده شود، منافذ بزرگتر به نظر می رسند.
استفاده از ماسک های خانگی در کنار محصولات آرایشی با کیفیت، می تواند در حل این مشکل موثر باشد و میزان منافذ باز در سطح پوست را به حداقل برساند.
یکی از راه های درمان منافذ باز پوست، استفاده از ماسک های طبیعی است که معمولا در دسترس همه افراد می باشد که در ادامه چند مورد از آن ها را معرفی می کنیم.
یخ، درمانی سریع برای برطرف کردن منافذ باز پوست می باشد که گردش خون را در سطح پوست افزایش می دهد و باعث می شود پوست سالم تری داشته باشید.
با ماساژ یخ به مدت 5 تا 10 ثانیه روی صورت، منافذ پوستی بسته می شوند. البته افرادی که سینوزیت دارند نباید از این روش درمانی استفاده کنند.
عسل، یک ماده ضد باکتری و دارویی فوق العاده است که با دارا بودن مقدار زیادی پتاسیم، به از بین بردن باکتری های بین منافذ کمک می کند. ماست، هم منبع عالی از اسید لاکتیک است که خاصیت پاک کنندگی دارد. ترکیب عسل و ماست را روی منافذ پوست خود قرار دهید و پس از چند دقیقه شستشو دهید.
مخلوط شکر، روغن زیتون و چند قطره آب لیمو را به مدت نیم ساعت روی پوست خود قرار دهید و یک بار در هفته از این درمان استفاده کنید. این مخلوط، یک اسکراب خوب محسوب می شود که برای درمان منافذ باز پوست هم توصیه شده است.
ماسک سفیده تخم مرغ به دلیل دارا بودن اسید آمینه و دیگر آنزیم های مفید، منافذ باز پوست را کاهش می دهد و به جوان سازی پوست کمک می کند. تمام صورت خود را با این ماسک بپوشانید و وقتی کاملا خشک شد پوست خود را بشویید. از این ماسک به عنوان پاک کننده پوست هم استفاده می شود.
سرکه سیب هم، یک ماده ضد التهاب و ضد میکرب می باشد که علاوه بر حفظ تعادل PH پوست، منجر به کاهش منافذ باز پوست می شود.
منافذ بسیار بزرگ، منافذ فرو رفته، منافذ سر سیاه، منافذ سفید و منافذ آکنه ای از انواع مختلف منافذ باز پوست می باشند. راه های درمان منافذ باز پوست، برای هر کدام از آن ها متفاوت است و ماسک ها و کرم های خاصی برای آن ها وجود دارد.
عفونت ها، باعث افزایش منافذ سفید روی پوست می شود. منافذ سفید اگر به مدت طولانی روی پوست بماند ممکن است به زخم تبدیل شود.
به یاد داشته باشید که نباید زیاد به منافذ پوست دست بزنید، زیرا عفونت و یا زخم روی آن تشدید و پخش می شود.
هم چنین، لمس کردن پوست صورت و مخصوصا اطراف بینی موجب انتقال باکتری ها و آلودگی ها به بدن می شود.
استفاده از کرم های لایه بردار، از دیگر راه های درمان منافذ باز پوست می باشد. کرم های لایه بردار، حاوی ماده ای به نام اسید سالیسیلیک هستند که ضد باکتری بوده و با لایه برداری پوست، مانع گسترش منافذ باز سطح پوست می شود.
لایه برداری یک یا دو بار در هفته و به خصوص برای پوست های چرب به از بین بردن آلودگی ها و ناخالصی های پوست، سلول های مرده و چربی های اضافه پوست کمک می کند.
کرم های لایه بردار به دو دسته کرم های لایه بردار فیزیکی و کرم های لایه بردار شیمیایی تقسیم می شوند که نوع شیمیایی آن ها، سریع تر و آسان تر لایه برداری را انجام می دهند.
اسکراب ها و کیسه یا لیف زبر حمام از جمله لایه بردارهای فیزیکی هستند. اسکراب ها، دانه های ریز و برجسته ای دارند و برخی از آن ها مخلوطی از اسیدهای میوه و لایه بردارهای شیمیایی هستند. از طریق ماساژ و سایش دانه های موجود در اسکراب ها روی پوست، لایه برداری انجام می گیرد.
لایه بردارهای شیمیایی هم انواع مختلفی دارند. آلفا هیدروکسی اسیدها یا AHA که محلول در آب می باشند یکی از لایه بردارهای شیمیایی موثر می باشند که لایه برداری را به صورت عمقی انجام می دهند و از جمله راه های درمان منافذ باز پوست می باشد، ولی منافذ را به طور کامل مسدود نمی کنند که برای پوست مشکل ایجاد کند.
از دیگر مزایای لایه بردارهای شیمیایی مانند AHA ، درمان آکنه، روشن کردن پوست، کاهش عمق چروک ها،
جوان سازی پوست، درمان آفتاب سوختگی و افزایش جذب مواد مغذی از طریق پوست می باشد.
گلیکولیک اسید، لاکتیک اسید و مندلیک اسید از جمله لایه بردارهای شیمیایی AHA هستند.
گلیکولیک اسید، لایه برداری با قدرت متوسط است که موجب تمیزی بافت پوست و تولید کلاژن در آن می شود. گلیکولیک اسید به کاهش چین و چروک ها و رفع آکنه کمک بسیاری می کند.
این محصول، هم برای پوست خشک و هم برای پوست چرب مناسب می باشد.
لاکتیک اسید که از لاکتوز شیر ساخته شده، بیشتر برای روشن کردن رنگ پوست موثر است و از آن جایی که خاصیت آبرسانی دارد، برای استفاده در پوست های خشک پیشنهاد می شود.
لایه بردار مندلیک اسید، برای رفع آکنه و قرمزی پوست و چین و چروک های کم عمق آن کاربرد دارد و اگر در ترکیب با اسید سالیسیلیک باشد، در بهبود بافت پوست از گلیکولیک اسید موثرتر عمل می کند.
لایه بردارهای آنزیمی، از انواع دیگر لایه بردارها و از راه های درمان منافذ باز پوست می باشند و نوع سبک تر و ضعیف تر آن ها محسوب می شوند.
لایه بردارهای آنزیمی از آنزیم های میوه ساخته شده اند و برای پاکسازی و از بین بردن سلول های مرده پوست،
بسیار مفید هستند. این نوع لایه بردارها، برخلاف لایه بردارهای AHA باعث ایجاد حساسیت در مقابل نور خورشید نمی شوند و برای افراد دارای پوست معمولی و حساس بسیار مناسب می باشند.
در پوست های چرب، استفاده از ژل شستشوی صورت، منافذ باز پوست را کاهش می دهد. در شوینده ها و پاک کننده های دیگری مانند صابون، ممکن است موادی وجود داشته باشد که در منافذ باز باقی بمانند و منجر به تولید چربی بیشتر شوند. ژل شستشوی صورت، چربی های منافذ پوست را پاک می کند که ظاهر مطلوب تری به پوست می دهد.
هر چقدر که نور خورشید بیشتر به پوست ما بخورد و آسیب بیشتری از آن ببیند، سفتی خود را بیشتر از دست می دهد و در پوست افتاده هم منافذ، بیشتر دیده می شوند.
پس برای محافظت پوست خود در مقابل اشعه های مضر نور خورشید مانند اشعه فرابنفش، استفاده از کرم ضد آفتاب را فراموش نکنید.
منبع: گل افشان آرایش